San Francisco’daki Uluslararası Katı-Hal Devreleri (International Solid-State Circuits Conference), Hiroşima Üniversitesinden araştırmacılar ticari uygulamalar için daha uygun olabilecek yeni bir Terahertz vericiyi duyurdular. Yaptıkları uygulama ile saniyede 100 Giga Bit (Gb/s) veriyi 300GHz frekansında aktarabildiklerini gösterdiler.
En yüksek kapasitede 105 Gb/s veri aktarabilen sistem, en iyi durumda saniyede 50 megabit veri aktarabilen günümüz LTE sistemlerinden 2100 kat daha hızlı veri aktararak gelecekteki telsiz uygulamalar için kendine iyi bir yer bulabileceğini gösterdi.
Bu sistem bu konuda bir ilk değil, daha önce de başka ekipler daha yüksek hızlarda veri aktarabilen sistemler tasarlamıştı, ancak bu uygulama ilk CMOS tümdevre tabanlı olduğu için ticari anlamda potansiyelinin daha fazla olacağı söylenebilir. Çünkü CMOS teknolojileri, uygulama kolaylığı sağlamakta ve maliyet açısından da diğer teknolojilere göre daha rekabet edilebilir fırsatlar sunmakta. Ayrıca, tasarım yöntemleri ve kullanılan teknoloji sayesinde önerilen sistemin ölçeklenebilir olması da Hiroşimalı ekibin tasarımına önemli bir üstünlük sağlamakta.
Devre 40nm CMOS teknolojisinde tasarlanmış ve toplam boyutu 2mmx3mm. Demosu yapılan sistemin ilk üretim maliyeti yaklaşık 100.000 ABD $. Sistemi tasarlayan ekip, sistemin uydular arası iletişimde ve baz istasyonları arası radyo bağlantı (radio link) olarak kullanılabileceğini umut ediyor.
Yapılan çalışmalardaki önerilere göre, çok yüksek hızda veri aktarabilen iletişim sistemlerinin başlıca kullanım alanları şunlar olabilir:
1) Taşınabilir cihazdan taşınabilir cihaza veri aktarımı
2) Veri aktarma noktalarından taşınabilir cihazlara veri aktarımı (Örneğin, istasyonlarda veya havalimanlarında yüksek çözünürlükte filmler tablet gibi cihazlara çok hızlı aktarılabilir.)
3) Optik kabloların döşenmesinin güç olduğu alanlarda optik kablolu haberleşme sistemleri yerine
4) Baz istasyonları arası veri aktarımında